Hva er sexting og sending av nakenbilder?

Sexting er et begrep som kan brukes om å sende seksuelt eller seksualisert innhold til andre, for eksempel tekst, bilder og film via sms og sosiale medier. En del av dette er å sende nakenbilder, kalt nudes/dickpics. Ifølge Barn og medier-undersøkelsen fra 2020 har 12 prosent av 13–18-åringer delt nakenbilde av seg selv det siste året.

Hva er lurt å tenke på hvis jeg vil sende eller motta nakenbilder?

Det er viktig at vite at det finnes et lovverk knyttet til dette, og det du trodde var bare gøy faktisk kan være ulovlig. Det er for eksempel ulovlig å ha et nakenbilde på mobilen av noen under 18 år, å ha et nakenbilde av noen som er delt uten samtykke, å sende noen et nakenbilde de ikke har bedt om, å dele ”hookebilder” av andre uten at de har sagt ja til det og å dele nakenbilder av andre i lukkede grupper.

Det er ulovlig å ta, ha og dele nakenbilder av noen som er under 18 år.

Hanne Andreassen, politioverbetjent i Kripos

Du skal altså aldri dele videre andre sine bilder. Du skal heller ikke mase på at andre skal sende til deg eller at de skal dele eller vise bilder de har mottatt fra andre. Du må heller ikke sende nakenbilder av deg selv til andre uten at de har bedt om det. Dette blir det samme som blotting, altså å vise seg naken offentlig for noen som ikke ønsker det. Du har et ansvar for å ikke bryte andres grenser, også over nett.

Les mer om deling av bilder på politiet.no

Når det er sagt, kan sexting være en spennende måte å flørte og utforske seksualiteten sin på. De fleste som sexter, gjør det når de er i et forhold. Før du sender et nakenbilde av deg selv til en annen, tenk over hvorfor du gjør det. Er det fordi du syns det er spennende og har lyst? Fordi du er i en relasjon med den andre personen og du stoler på hen? Eller er det kanskje fordi du ønsker oppmerksomhet eller føler deg presset til det? For da skal du la være. Hvis noen maser på deg om nakenbilder, kan du kanskje også blokkere personen slik at de ikke kan kontakte deg.

Hvis du har tenkt over det og ønsker å sende nakenbilder av deg selv, prøv å sørge for at du ikke er gjenkjennelig på bildene – for eksempel at du ikke viser kropp og ansikt i samme bilde. Husk å aldri noensinne dele videre seksualiserte bilder du har mottatt, og heller ikke vise dem til andre.

Hva kan du om nakenbilder og loven?

Spørsmål 01

av 7

Du får tilsendt et nakenbilde fra en du flørter med, men du har ikke bedt om bildet og vil ikke egentlig ha det. Kan du gjøre noe med det?

Hva kan jeg gjøre hvis jeg mottar et nakenbilde?

Hvis du mottar et nakenbilde du ikke har bedt om, kan det altså være ulovlig. Er dette noe som skjer gjentatte ganger? Får det deg til å føle deg truet, eller kanskje personen som sender er en som har lederansvar for deg? Da kan det hende du vil ønske å si fra til en du stoler på og kanskje også melde dette til politiet. I så fall, bør du sikre bevis ved å ta skjermbilde av det du mottar. Det er mulig at du ikke vet hva du vil gjøre med en gang, og da er det best å sikre bevis til du har bestemt deg.

Hvis du mottar nakenbilder som du har ønsket, må du passe på å ikke vise dette til noen andre og ikke sende det videre. Ikke ta skjermbilde uten at det er noe du og den personen har avtalt. Mange kan nemlig oppleve det som ubehagelig og være redd for at du skal sende bildet videre. Om bildet er av en person under 18 år, skal du slette det straks. Det er ulovlig å oppbevare seksualiserte bilder av barn, og de som er under 18 regnes som barn i denne sammenhengen.

Illustrasjon snapchat

Hva kan jeg gjøre hvis noen har sendt videre et bilde av meg?

Bilder som blir sendt videre kan være bilder du selv har sendt til en person, eller det kan være noen som har tatt et ulovlig bilde av deg. Hvis du oppdager at noen har sendt videre et bilde av deg, er det uansett flere ting du kan gjøre.

Om det er mulig å spore opp hvem som har sendt bildet og hvem de har sendt videre til, kan du få noen til å hjelpe deg med å be alle sammen slette bildet. Mange er redde for å fortelle til noen hvis dette skjer fordi de tror den andre bare vil si at de er dumme og ikke skulle sendt bildet i det hele tatt. Selv om noen kan tenke sånn, gjør de fleste ikke det. Finn en du kan stole på og fortell det. Si at du ønsker hjelp. Da kan den personen også hjelpe deg til å finne ut hva som er lurt å gjøre videre.

Slettmeg.no er en god ressurs for å bli kvitt innhold som har havnet på avveie på nettet. Du kan lese informasjon på siden deres eller kontakte dem på telefon og e-post. De er eksperter på å fjerne innhold som du ikke ønsker skal være tilgjengelig på Internett. Husk at det ikke er du som har gjort noe galt, men den personen som videresendte bildet.

Finn hjelp og info på slettmeg.no