Hva er samtykke?

Å samtykke betyr å uttrykke at man har lyst til noe. Å si ja til noe, rett og slett. Det kan være å vise at du har lyst på en klem når noen forsøker å klemme deg, eller å uttrykke at du har lyst til å ligge med noen som du er i ferd med å ha sex med.

Samtykke kan gis på mange måter. Skal du delta i et forskningseksperiment, må du som regel samtykke til det ved å skrive under på at du ønsker å delta. Når vi snakker om sex og kropp er ikke skriftlig samtykke så veldig relevant. Da snakker vi heller om samtykker som enten gis muntlig, ved at man for eksempel sier rett ut at man har lyst til noe, eller gjennom kroppsspråk, ved at man viser med kroppen at dette er noe man vil.

Igjen og igjen

Det holder ikke å få samtykke én gang, det må gis igjen og igjen. Det er ikke sånn at om man sa ja eller virket gira på starten, så gjelder det for hele sexen. For at dere skal fortsette å ha sex, må begge parter fortsette å vise at dere har lyst, hele veien ... Hvis ikke må dere stoppe opp, for da er det ikke lengre samtykkende.

Forestill deg at du har spurt en venn om hun vil spille monopol med deg og hun sa ja, men så syntes hun det ble kjedelig og sier hun vil avslutte spillet. Da er det helt innafor. Du kan selvfølgelig bli litt lei deg eller til og med irritert, fordi du hadde lyst til å spille videre og syntes det var gøy. Likevel har du ingen rett til å tvinge vennen din til å fullføre spillet. Det samme gjelder når det kommer til sex. Det er alltid lov til å ombestemme seg, og dersom man viser at man ikke lengre vil, må det respekteres.

Det er viktig å snakke om grenser, men vel så viktig å snakke om lyst. Har man først hatt lyst, kan man plutselig ikke ha lyst lenger, eller ikke lyst til en viss stilling. Det at man har startet sex betyr ikke at man skal fullføre sex

Debattant og psykologspesialist Atle Austad

Hvorfor er samtykke viktig?

Sex uten samtykke er ikke sex, det er overgrep. Derfor er det så viktig at du lærer deg hva samtykke er og hvordan du kan forstå når noen samtykker og ikke. Fordi det er ditt ansvar å vite at den du ligger med også vil ligge med deg, sånn at du ikke begår overtramp og bryter andres grenser. Ved å lære om samtykke, lærer du å respektere andres grenser.

Ja betyr ja

Hvordan kan jeg vite om noen samtykker?

Samtykke er ikke bare ord, det er også lyder og kroppsspråk. Å forstå samtykke handler dermed om å tolke signalene til hverandre. Ser han du vil ligge med glad og komfortabel ut? Virker det som om hen gjør noe hen har lyst til? Gjengjelder hun handlingene dine og tar selv initiativ? Sier han kanskje rett ut «jeg har lyst på deg»? Alle disse kan være måter å samtykke på, som betyr at den du vil ligge med har lyst til å ligge med deg også.

Om personen derimot sier at hen ikke har lyst, snur seg vekk, skjelver eller ser ukomfortabel ut, er nok svaret nei. Du har ikke et samtykke og må stoppe.

Hva så om personen responderer med å si ting som «vent litt», «jeg vet ikke» eller «jeg tror jeg er litt for full»? Eller om han bare ligger der passivt og ikke egentlig responderer på det du gjør, er det også et nei? Det er i hvert ikke er et ja. Dermed er det heller ikke et samtykke, og derfor skal du stoppe opp.

Det er litt som i trafikken, rødt betyr stopp og gult betyr vent. Bare grønt betyr kjør på.

Et entusiastisk samtykke er noe som vises både gjennom kroppsspråk og ansiktsuttrykk, og gjerne er uttalt. Et samtykke etter mye «masing» er ikke entusiastisk! Entusiastisk samtykke gjør sex til en tryggere, morsommere og bedre opplevelse for begge parter.

SMISO og Redd Barna

Hva gjør jeg om jeg er usikker på om noen samtykker?

Det er likevel sånn at man av og til er usikker på om den andre samtykker eller ikke. Kanskje virket hun for eksempel først veldig gira, og likte det tydelig veldig godt da dere klinte, men nå som du begynte å ta av henne buksa så hun plutselig litt usikker ut, samtidig som hun også begynte å ta av deg din bukse. Du skjønner ikke helt om hun bare er litt nervøs eller om hun har ombestemt seg. Hva gjør du da?

Av og til klarer man ikke helt å tolke summen av de signalene man får. Da bør man rett og slett stoppe opp og spørre om den andre har lyst.

Mange tenker det er kleint å spørre om noen vil ha sex med dem, selv om de er i situasjoner hvor de er usikre. Det blir liksom så formelt og rart. Da er det tre ting du må huske på.

Spør om du er usikker: «Har du lyst?» «Vil du ligge?» «Jeg har veldig lyst til å ligge med deg, har du?» «Jeg har lyst på deg, har du lyst på meg?» «Vil du dette, jeg har bare lyst om du også vil?»

Det første er at du kan spørre på veldig mange måter. Du behøver ikke å si «vil du gjennomføre et samleie med meg?». Du kan for eksempel heller bare si «Har du lyst?», «Vil du ligge?», «Jeg har veldig lyst til å ligge med deg, har du?», «Jeg har lyst på deg, har du lyst på meg?», «Vil du dette, jeg har bare lyst om du også vil?» også videre. Eller du kan si noe i retningen av «Det er helt innafor om du bare har lyst til å kline/om du vil at vi bare skal sove», så gjør du det lettere for den andre å si tydelig ifra om hen har lyst til å ha sex eller ikke. Det behøver ikke å bli kleint.

Det andre du skal huske er at selv om mange unge sier de synes det er kleint å spørre, sier veldig mange at de gjerne vil bli spurt (i følge en undersøkelse gjort av Redd Barna). Det betyr at den du spør mest sannsynlig bare opplever det som positivt! Bare tenk på deg selv, ville ikke du syntes at det var fint om noen spurte for å forsikre seg om at de ikke brøt grensene dine?

Jeg ville satt pris på at en gutt spurte. Det viser at han bryr seg.

Jente som deltok i Redd Barnas undersøkelse om voldtekt

Den tredje tingen du skal huske på er at konsekvensene av å ikke spørre tross alt kan bli mye verre enn av å spørre. Om du spør, er verste mulige konsekvens at det kan bli litt kleint. Spør du ikke, risikerer du i verste fall å gå over noen andres grenser og utføre et overgrep. Dette kan være lurt å tenke på i forkant. Ta en runde med deg selv og spør deg «Vil jeg risikere å bryte grensene til noen andre?». Om svaret er nei, bør du bestemme deg for at du må klare å være modig nok til å spørre om du er usikker.

Hva er samtykke?

Spørsmål 01

av 5

Du spør en du flørter med om hen vil sende deg et nakenbilde. Hen svarer "Ikke akkurat nå, det passer litt dårlig". Er det et samtykke?