Er det jeg har opplevd et overgrep?

Om nakenbilder, oralsex, onanering, penetrering eller andre seksuelle handlinger skjer mot din vilje er det et brudd på norsk lov. Selv om du ikke har sagt nei eller gjort motstand er alle seksuell handlinger som gjøres uten ditt samtykke et overgrep.

Om du lurer på om det som har skjedd er et overgrep, er det lurt å snakke med noen som kan gi deg svar på det det du lurer på. Alarmtelefonen for barn og ungdom på 116 111, eller døgnåpen telefon for overgrepsutsatte på 800 57 000, kan gi deg svar helt anonymt og gi råd for hva du kan gjøre videre. Du kan også snakke med barnevernet om du er under 18 år, eller ta kontakt med lege eller helsesøster.

En artikkelen som har god informasjon er denne fra dinutvei.no. Nettstedet har også en egen søkemotor med svar på ulike spørsmål.

Skal jeg anmelde?

Det er viktig å anmelde overgrep og voldshandlinger til politiet. Samtidig er det kun du som kan avgjøre om du ønsker å anmelde og hva som er riktig for deg. Det er helt normalt å være redd for å si ifra eller være redd for å ikke bli trodd. Om du ønsker å anmelde er Politiet der for å gi beskyttelse og for å lytte til det du forteller. De skal alltid ta det du sier på alvor.

9004636457 490642a0b3 c

En grunn til hvorfor det å anmelde er viktig er at det viser både for deg selv og for andre at det du har opplevd er et brudd på norsk lov, og en straffbar handling. En anmeldelse vil gjøre at personen vil bli identifisert av politiet og stilt til rette for det hen har gjort. Det vil også kunne hindre at personen kan gjøre det samme igjen enten mot deg eller mot andre. Om personen er en trussel mot deg, kan politiet gi deg voldsalarm og retten kan legge ned et besøksforbud. Det betyr at det er forbudt for personen å kontakte deg.

”Anmeldelse er for mange et viktig steg i rehabiliteringsprosessen”

Lina Stormoen, Bistandsadvokat hos Advokatfirma Teigstad

Det kan ta tid å bestemme seg for å anmelde. For noen kan det ta tid å ta motet til seg og føle at man er klar å melde ifra. For andre kan det ta tid for å tenke gjennom det som har skjedd, og å tenke på det som har skjedd som et overgrep eller krenkelse. Politiet oppfordrer alle til å anmelde, også om overgrepet har funnet sted tilbake i tid.

Hvordan anmelder jeg?

Når du skal anmelde et seksuelt overgrep og overskridende handling må du møte opp på din lokale politistasjon. Du kan ta kontakt på forhånd for å avtale tid. Du kan også ta kontakt med støttesenter for kriminalutsatte på 800 40 008 som hjelper deg med å anmelde og kan gi deg råd og støtte fra start til slutt av prosessen. Du kan gjerne ta med deg en person som du stoler på og som kan gi deg støtte underveis.

Se film om hvordan du møtes hos politiet

Om du har blitt utsatt for et seksuelt overgrep eller familievold, har du også rett på 3 timer gratis rådgivning fra en bistandsadvokat. Bistandsadvokaten kan både gi deg råd før du anmelder og forklare hva det å anmelde betyr. Hen kan også bli med deg til politistasjonen for å anmelde og avgi forklaring. Du kan lese mer om rett til bistandsadvokat her.

dinutvei.no har laget en egen huskeliste om du skal anmelde som kan være nyttig å lese