Tilbake
Case

Sex på leir

15-25 min Tema: Motta et varsel Målgruppe: Arrangører, Varslingsutvalg

Om casen

I denne casen er du ansvarlig for en leir med ungdom i tenårene. Nest siste dag på leir kommer en av deltagerne og forteller deg at hun har opplevd noe ekkelt og du må finne ut hvordan du best kan håndtere situasjonen. Casen passer spesielt godt til ansvarlige for arrangementer som leirer og konferanser. Gjennom casen skal deltagerne reflektere over hva man kan og bør gjøre når en deltager melder ifra om uønsket adferd på leir.

Casen med diskusjonsspørsmål

Du arrangerer en leir for ungdom hvor alle deltagerne er 14-15 år gamle. Leiren går over fire dager og foregår på en folkehøgskole organisasjonen har leid for anledninger. I forkant av leiren har dere fordelt deltagerne på rommene slik at alle deler rom med minst en annen. Dere har valgt å lage rene jenterom og gutterom.

Leiren går sin gang uten noen store utfordringer eller problemer, men den tredje dagen kommer en deltager og spør om hun kan snakke med deg. Deltageren, som heter Maja, sier at hun opplevde noe ekkelt i natt. På leiren deler hun rom med en venninne, Petra, hun kjente fra før og de sover sammen i dobbeltsengen som står på det rommet. I går kveld snek en annen jente som er venn med Petra seg inn på deres rom for å sove der, selv om det egentlig ikke var lov. Maja lovet å ikke sladre til nattevaktene eller de andre voksne og etter mye fnising og hvisking la de seg for å sove i dobbeltsenga alle tre. Hun syntes at det var litt irriterende at de to andre jentene skulle være våkne så lenge, men det var helt greit at den tredje jenta sov der. Det som derimot ikke var greit var at hun våknet av at de to andre jentene klinte heftig og etter hvert hadde sex ved siden av henne. Maja lot som om hun sov og sa ingenting om det til de to andre i dag morges.

Maja syntes hendelsen var veldig ekkel og er redd for at det skal skje igjen i natt. Derfor spør hun om nattevaktene kan følge ekstra med og passe på at jenta ikke sniker seg inn. Det hun derimot ikke vil er at du skal snakke med de to andre jentene eller gjøre noe annet. De må for guds skyld ikke få vite at Maja «sladret»!

Hva gjør du her? Legg opp en handlingsplan.

Punkter til diskusjon:

 • Hva er det egentlig som har skjedd her?
 • Hvordan skal du håndtere situasjonen?
 • Bør du unngå at de andre jentene får vite at Maja «sladret»?
 • Burde du melde ifra til foresatte og eller politi?

Punkter som bør komme fram under oppsummering

Om det som skjedde:

 • At de to jentene hadde sex med Maja tilstede uten at Maja ønsket det er grenseoverskridende adferd. Slikt kan ikke aksepteres på leir.
 • Det er mange, særlig unge, som ikke er klar over at slike handlinger regnes som grenseoverskridende adferd. De to jentene forstår kanskje ikke at dette oppleves vanskelig for Maja. Det gjør det selvfølgelig ikke greit, men ha det i mente når du behandler saken.
 • Dessuten har det foregått seksuelle handlinger mellom ungdom under den seksuelle lavalder. Ettersom begge er under 16 (og det var samtykkende) er ikke handlingene straffbare.

Hvordan du burde håndtere situasjonen og om «sladring»:

 • Du burde ta en samtale med de to jentene det gjelder og forklare dem hvorfor det som skjedde ikke var greit.
 • Du behøver ikke å overdramatisere. Vær likevel tydelig på at det ikke er akseptabelt og aldri skal skje igjen. Målet er ikke at de skal «få kjeft», men at de skal forstå at dette var grenseoverskridende og kan lære av det.
 • En strategi er å si at nattevakten har fortalt deg om det som skjedde, og slik unngå å trekke inn Maja. Dette kan nok lett gjennomskues (hvordan visste nattevakten alt, og hvorfor grep hen ikke inn?). Den beste strategien er derfor trolig å fortelle at Maja har fortalt deg dette – noe du også må si til Maja at du kommer til å gjøre.
 • Pass på at jentene gjennom samtalen får god forståelse for hvordan Maja opplevde situasjonen og ikke sitter igjen med følelsen av at hun sladret og de fikk kjeft.
 • Ta en vurdering på om du skal bytte litt om på romfordelingen etterpå for å skåne Maja.

Videre varsling:

 • Denne grenseoverskridende hendelsen skal varsles videre i din organisasjon i tråd med deres retningslinjer og rutiner
 • Du må vurdere om du skal varsle foreldrene, det kan være lurt å ta en telefon og forklare situasjonen. I så fall må du passe på å ikke overdramatisere, men fortelle rolig om hva som har skjedd og hvordan dere håndterer dette. Ettersom alle involverte er under 16 kan du varsle foreldrene uten deres samtykke.
 • Det vil være en overreaksjon å involvere politiet i denne situasjonen.

Hva du ikke skal gjøre, kort oppsummert:

 • Velge å ikke håndtere saken
 • Overdramatisere og på den måten ende opp med å ikke ivareta alle involverte
 • Være så opptatt av at jentene ikke skal få vite at Maja «sladret» at det hindrer deg i å håndtere saken

Lære mer om tema?