Tilbake
Lek

På linje!

5-10 min Tema: Gruppedynamikk Målgruppe: Medlemmer, Tillitsvalgte, Arrangører

Om øvelsen

Denne leken fungerer godt som en slags navne- og introduksjonslek du kan bruke på starten av et kurs for at deltagerne skal bli tryggere og bedre kjent. Du kan også bruke den midt i et kurs for å skape et lite avbrekk og gi deltagerne mer energi. For å gjennomføre leken behøver du ikke noe utstyr, men det er fordel med litt plass i rommet ettersom deltagerne skal stå på en lang linje. Leken passer for både små og relativt store grupper og fungerer med de fleste aldersgrupper.

Slik gjennomfører du øvelsen

 1. Du kan enten la hele gruppa gjennomføre øvelsen sammen, eller dele opp i to eller flere lag som konkurrerer mot hverandre. Dersom du deler inn i lag fordeler du lagene rundt om i rommet.
 2. Forklar at nå skal de få forskjellige oppgaver som de skal løse ved å stille seg på linje, men at de ikke har lov til å prate sammen verbalt. Det er ikke lov til å si et eneste ord eller lage en lyd, all kommunikasjon må foregå med håndbevegelser og lignende.
 3. Begynn med en enkel oppgave der du ber deltakerne om å stille seg opp etter for eksempel høyde. Du bestemmer selv om du vil gi de begrenset tid, eller de skal få lov til å holde på til de er ferdig. Du bestemmer også selv om det skal "føres poeng" slik at dere får en vinner (f.eks. om å gjøre å bli ferdig først uten feil). Når de har løst den første oppgaven sjekker du at de har stilt seg opp riktig.
 4. Du kan følge opp med stadig vanskeligere oppgaver, f.eks.:
  • Still dere opp alfabetisk etter fornavn
  • Still dere opp alfabetisk etter hvilken kommune dere kommer fra
  • Still dere opp etter fødselsdato
  • Still dere opp etter hvor dere ble født (nord til sør)
  • Still dere opp etter hvem som kan hoppe høyest