Tilbake
Lek

Hvem er lederen?

5-10 min Tema: Gruppedynamikk Målgruppe: Medlemmer, Under 12 år

Om øvelsen

Denne leken kan du bruke på starten av et kurs for å varme opp deltagerne dine. Du kan også bruke den midt i et kurs for å skape et lite avbrekk og gi deltagerne mer energi. For å gjennomføre leken behøver du ikke noe utstyr, men det er fordel med litt plass i rommet ettersom deltagerne skal stå i en sirkel. Leken passer for grupper med mellom 5 og 30 deltagere og fungerer med de fleste aldersgrupper.

Gjennomføring av øvelsen

  1. Still alle deltagerne i en sirkel. Plukk ut en deltager som blir sendt ut på gangen og ikke skal høre hva dere i rommet snakker om.
  2. Plukk deretter ut en av deltager i sirkelen og forklar at denne deltageren skal være lederen for gruppa. Lederen skal bestemme hva de andre skal gjøre, f.eks. klappe i hendene, hoppe på ett bein, vrikke på rompa, vinke, osv. og bytte fra det ene til det andre.
  3. Lederen kan sette igang gruppa med f.eks. å klappe. Deretter henter du inn deltageren som har vært på gangen og forteller at hen skal stille seg midt i sirkelen og prøve å finne ut av hvem som leder gruppa. Det er viktig at lederen bytter mellom forskjellige ting å gjøre innimellom slik at det blir mulig gjette (men da selvsagt mens den som står i sirkelen har ryggen til).
  4. Deltageren du hentet inn fra gangen blir stående i midten av sirkelen til lederen er avslørt. Deretter er det en annen sin tur (i neste runde kan deltagerne selv få bestemme hvem som skal ut og hvem som skal være leder). Gjenta leken et par ganger.