Tilbake
Case

Hva skjedde på festen?

15-25 min Tema: Motta et varsel Målgruppe: Tillitsvalgte

Om casen

I denne casen forteller en venn deg at hun har blitt utsatt for et overgrepsforsøk. Du sitter i fylkesstyret i organisasjonen deres og må både vurdere hvordan du skal varsle hendelsen videre og på hvilken måte du skal respondere på det vennen din forteller deg. Gjennom casen reflekterer deltagerne over hvordan man best mottar et varsel og forholder seg til noen som har blitt utsatt for et overgrep. Dessuten får deltagerne diskutert hva man skal gjøre når du har plikt til å varsle, men en venn samtidig ber deg holde det hemmelig. Casen passer godt for tillitsvalgte over 13 år på fylkesnivå og lignende. Casen har to deler, start med den første delen og diskuter dere godt gjennom spørsmålene før dere går videre til neste del. Det er mulig å bare bruke del 1 av casen.

Casen med diskusjonsspørsmål

Del 1:

Du er 20 år og sitter i fylkesstyret. I organisasjonen har du mange venner. En av de beste vennene dine er Kristin, som du satt i styre sammen med før. I dag har ikke Kristin noen verv, men er fremdeles aktiv. Hun var tidligere kjæreste med fylkeslederen, Henrik, men det ble slutt for et halvt år siden.

For tre uker siden var du på en fest der mange fra fylkeslaget deltok, blant annet Henrik og Kristin. I løpet av kvelden la du merke til at de to pratet mye sammen. Da du gikk satt de tett inntil hverandre i sofaen.

Tidligere i dag ringte Kristin og spurte om du kunne komme bort. Hun sa hun ville prate og fortalte at hun ikke hadde det så bra. Når du tenker over det, har du ikke sett henne siden festen. Hun har ikke deltatt på noen av fylkeslagets arrangementer de siste ukene. Du har tenkt at hun sikkert har vært opptatt med studiet.

Når du kommer hjem til Kristin forteller hun deg følgende:
Da festen gikk mot slutten hadde hun blitt veldig trøtt. Hun hadde lang vei hjem, men heldigvis sa han som eide leiligheten at den ene han bodde med var bortreist og at hun kunne låne rommet hennes. Kristin gikk derfor og la seg på det ledige rommet. Etter å ha sovet en stund våknet hun brått av at noen hadde lagt seg oppå henne i senga. Det var Henrik. Han hadde tatt av henne buksa og underbuksa. Nå befølte han henne mens han tok av seg boxeren sin. Kristin hadde blitt veldig redd og reagerte med å dytte ham bort. Deretter rev hun med seg buksa si og løp ut, og kom seg hjem. Mens Kristin forteller deg dette er hun helt skjelven.

Det var en veldig ekkel opplevelse, sier hun. Nå har hun ikke lyst til å møte Henrik igjen. Hun legger til: «Jeg flørtet kanskje med ham og sånn, men jeg la meg alene og inviterte ham ikke inn i senga, jeg lover!»

Hva skal du gjøre?

Punkter til diskusjon:

  • Hva slags situasjon er det snakk om her?
  • Er dette en sak som er relevant å melde i fra om i din organisasjon?
  • Hvordan skal du respondere på det Kristin sier?

Del 2:

Etter å ha snakket videre med Kristin en god stund og forsøkt å være en så god lytter og støttespiller du kan, anerkjent det hun forteller og vist at du tror på henne, foreslår du at dere to skal gå sammen til generalsekretæren i organisasjonen deres og fortelle hva som har skjedd.

Da sier Kristin at det ønsker hun ikke. Hun mener at dette skjedde utenfor organisasjonen og at dere ikke behøver å involvere generalsekretæren og resten av styret. Dessuten sier hun at hun vet at noe sånt kan få store konsekvenser for Henrik. Han kan risikere å bli ekskludert og det ønsker hun ikke. Hun vet hvor mye organisasjonen betyr for Henrik og han gjør en god jobb som fylkesleder. Videre sier hun at det kan hende at det hele var en misforståelse, eller i hvert fall at hun overreagerer. Henrik mente helt sikkert ikke å gjøre noe mot hennes vilje, men misoppfattet nok bare situasjonen. Han var tross alt veldig full, det var de begge to. Og det skjedde jo tross alt ingenting. Hun synes ikke det var greit det han gjorde, men vet at han ikke er en sånn gutt som voldtar. Det er dumt om et slikt lite feilgrep, som dessuten sikkert er en misforståelse, skal få store konsekvenser for Henrik.

Hva gjør du nå?

Punkter til diskusjon:

  • Har Kristin rett i det hun sier?
  • Hvordan handler du videre nå, skal du varsle selv om Kristin ikke ønsker det?

Punkter som bør komme fram i oppsummering

Del 1:

Om situasjonen og om du burde melde i fra videre

  • Ut fra Kristins beskrivelser kan vi si at det her er snakk om et seksuelt overgrep. Henrik utførte en seksuell handling (befølte henne på vulva) mens hun sov og følgelig uten samtykke.
  • Situasjonen fant sted utenfor organisasjonens arrangementer, men involverer fylkesleder og et medlem i laget og er derfor i høyeste grad en organisasjonssak.
  • Det varierer fra organisasjon til organisasjon hva retningslinjene omfatter, enkelte nevner kun forbud mot trakassering og overgrep på arrangementer i organisasjonens regi, mens andre forbyr alle medlemmer av organisasjonen å utføre grenseoverskridende adferd. LNU anbefaler at retningslinjene er så omfattende som mulig – nettopp fordi saker som denne burde håndteres i organisasjonen.
  • Ettersom det her er snakk om sterk mistanke om seksuelt overgrep skal dette varsles videre til de som er ansvarlige for å motta varsler i din organisasjon. Du må gjerne bli med Kristin og varsle.

Hvordan du skal respondere i selve samtalen:

  • Forhold deg rolig
  • Vis at du anerkjenner det Kristin forteller deg og at du tror på hennes opplevelser
  • Du må på ingen måte stille spørsmål som kan hinte mot at du ikke tror henne eller påfører henne skyld. Som for eksempel å ta opp at de har vært sammen tidligere og at du tror hun fortsatt er forelsket i ham. Dette er helt irrelevant.
  • Hjelp gjerne Kristin ved å følge henne til en helsestasjon, en psykologisk rådgiver (om studentstedet hennes tilbyr dette), dixi-senteret eller lignende. Det kan være vanskelig å oppsøke hjelp alene. Dette er også noe organisasjonen deres vil bistå henne i.
  • Dersom hun ønsker å politianmelde bør du støtte henne i dette. Det er noe organisasjonen deres kan bistå henne i.

Hva du ikke burde gjøre, kort oppsummert:

  • Påføre Kristin skyld eller mistro det hun forteller
  • Tenke at dette ikke er en sak for din organisasjon

Del 2:

Om det Kristin sier:

  • Det er relativt vanlig at ofre for grenseoverskridende adferd har så mye empati med utøver at de ikke ønsker å melde ifra.
  • Det er ikke riktig at hensynet til Henrik skal gå foran i denne situasjonen.
  • Han har begått et alvorlig overtramp, og må ta konsekvensene av det han har gjort. Når man begår slike feil må man møte sanksjoner, slik at man får en tydelig beskjed om at man ikke skal gjøre det igjen.
  • Kristin sier selv at hun ikke ønsker å møte på Henrik igjen, konsekvensen av å ikke varsle kan dermed bli at hun føler seg nødt til å forlate organisasjonen, noe som vil være urettferdig. Hun har ikke gjort noe galt.

Hva skal du gjøre videre

  • Her står du i en rollekonflikt. Som Kristins venn kan det oppleves vanskelig å varsle mot hennes vilje, men det er nødvendig. Å varsle er uansett tross alt det beste for Kristin i denne situasjonen.
  • Forsøk å forklare Kristin at du har en plikt til å varsle og at organisasjonen deres må ta tak i dette og få mulighet til å hjelpe Kristin.

Hva du ikke burde gjøre, kort oppsummert:

  • La være å varsle fordi Kristin sier hun ikke ønsker det

Lære mer om tema?