Tilbake
Case

Flørt mellom 13- og 17-åring

15-25 min Tema: Grenser Målgruppe: Arrangører, Varslingsutvalg

Om casen

I denne casen oppstår det en situasjon der en 13 år gammel jente og en 17 år gammel gutt flørter intimt under et arrangement. Som ansvarlig leder må du avgjøre hvordan du best skal håndtere situasjonen. Gjennom casen får deltagerne reflektert rundt alder og seksualitet og hvor grensen går for relasjoner mellom ulike aldersgrupper. De skal lære om seksuell lavalder og hvordan man håndterer situasjoner som oppstår på arrangementer. Casen passer spesielt godt til ansvarlige for arrangementer som leir og konferanser.

Casen med diskusjonsspørsmål

Det er kveldssamling på en hytte i forbindelse med et arrangement som samler ungdommer fra 13 til 18 år. Mange har samlet seg foran peisen og sitter eller ligger på gulvet. En gutt på 17 år og en jente på 13 har lenge flørtet mye og hatt mye positiv fysisk kontakt i løpet av helga. Nå ligger de to tett inntil hverandre foran peisen, og synes som om de bare har øye for hverandre. Han på 17 stryker jenta på 13 på ryggen, som smiler til ham og kryper tettere inntil. Etter hvert begynner gutten på 17 å stryke henne nedover rumpa og lårene. Du er usikker på om han stryker henne mellom lårene også.

Hva er dette? Hva gjør du?

Arbeid i grupper: Les situasjonsbeskrivelsen. Skriv ned 3 ulike måter å opptre i en slik situasjon.

 • Del forslagene i plenum og diskuter de ulike handlingsalternativene
 • Hvordan er det best å handle? Hvorfor?
 • Hvordan informerer du om at om dette hadde utviklet seg til en mer seksuell situasjon at det er et brudd på lov?

Punkter som bør komme fram under oppsummering

 • I denne situasjonen foregår det seksuelle handlinger mellom en over seksuell lavalder (16 år) og en under. Dette er ifølge loven forbudt. Dessuten er den ene parten her også under 14 år, noe som gjør situasjonen ytterligere alvorlig.
 • Det er stor aldersforskjell på de to, men modenhet varierer. De kan være «jevngamle i hodet». Dette er viktig å huske på, men endrer likevel ikke situasjonen. Å ha seksuelle relasjoner med noen under 14 er straffbart, uavhengig av modenhet.

For det første må du håndtere selve situasjonen med mål om å få denne adferden til å opphøre ved å forklare de to hvorfor dette ikke er greit.

 • Dette bør gjøres på en måte som ivaretar begge parter. Ta for eksempel de to til side sammen ved å spørre om de kan komme og hjelpe deg med noe på kjøkkenet og ta så en prat med dem.
 • Det er viktig at du tar en prat med begge og ikke kun for eksempel gutten, da vil jenta kunne føle seg umyndiggjort
 • Du kan også forklare dem at man ikke skal være så intime som de var med andre mennesker tilstede. Dette kan skade organisasjonskulturen deres.

For det andre må du vurdere hva du skal gjøre videre, skal du varsle foreldre eller politi

 • Her må du vurdere hvor alvorlig du opplever situasjonen
 • Det kan være lurt å kontakte foreldre, slik at de er klare over «forholdet» og har mulighet til å gjøre noe med dette.
 • Du må også legge en plan for hva du skal gjøre dersom dette gjentar seg. Du kan vurdere det slik at det ikke er nødvendig å varsle etter én hendelse, men dersom de etter praten ikke slutter, blir det nødvendig å varsle, også politi.

Gale svar her:

 • Å ikke foreta deg noe
 • Å foreta deg noe som innebærer at du ikke ivaretar alle parter
 • For eksempel ved å håndtere situasjonen ved å gi beskjed om at denne adferden er uønsket foran alle de de andre deltagerne

Lære mer om tema?