Tilbake
Øvelse

Rollespill med grensesetting

10-15 min Tema: Grenser Målgruppe: Medlemmer, Tillitsvalgte

Om aktiviteten

I denne øvelsen skal deltagerne finne fram sin indre skuespiller for å spille ut en scene de får utdelt. Alle scenene omhandler at noen forsøker å bryte andres grenser. Deltagerne deles inn i par som rollespiller sammen og bytter på de to rollene. På denne måten får deltagerne øvelse i å sette grenser. Ikke minst er rollespillene et godt utgangspunkt for diskusjon om når det kan være vanskelig å sette grenser og hvorfor. Øvelsen kan gjennomføres med både større og mindre grupper. Du behøver ikke noe utstyr for å gjennomføre øvelsen, men det er nødvendig med litt plass.

Gjennomføring av øvelsen

 1. Fortell gruppa at vi skal ha rollespill. Har du en stille gruppe må du gjerne varme opp med litt pang-pang/sheriff, hi-ha-ho eller andre leker.
 2. Del deltagerne inn i par. Hvert par får en av de følgende situasjonene de skal spille ut (har du flere enn seks deltagere gir du flere av parene samme oppgave, det gjør ingenting):
  1. Dere to er deltagere på en sosial samling med fylkeslaget i organisasjonen. Det spilles musikk, noen danser og det er hyggelig stemning og mange fra fylkeslaget har møtt opp. Den ene deltageren forsøker å sjekke opp den andre og er veldig pågående, men den andre er ikke interessert og vil helst få være i fred.
 3. Dere to er venner som kjenner hverandre gjennom organisasjonen dere begge deltar i. I kveld henger dere sammen og ser på film. Den ene er veldig interessert i at dere skal være mer enn venner, men den andre vil bare forbli venner. Den som prøver seg på den andre er nokså pågående og gir seg ikke.
 4. En av dere står på et busstopp og venter på bussen på vei hjem en kveld. Busstoppet ligger langs en landevei og det er ingen andre der og få hus i nærheten. Bussen går bare en gang i timen. Den andre er en pågående voksen fremmed som ber om telefonnummer og på andre måter prøver seg. Den som står på busstoppet er på ingen måte interessert og vil avvise hen som prøver seg.

Be deltagerne finne sin indre skuespiller og spille ut. Den som har fått den pågående rollen (B) skal ikke gi seg, men fortsette å presse på. Når du sier ifra skal de bytte roller (altså bytte hvem som setter grenser (A) og hvem som er pågående (B)). Gi dem omlag tre-fem minutter til hver rolle.

 1. Når deltagerne har fått spille ut begge roller samles dere for å oppsummere og diskutere. Start med en av situasjonene og spør hvordan det føltes å sette grenser i scenario a:
  1. Hvordan satte dere grenser? Hva sa dere? Kom dere med unnskyldninger?
 2. Var det vanskelig å sette grenser? Hva gjorde det i så fall grenser?
 3. Hvordan føltes det å forsøke å sjekke opp? Var det ubehagelig å presse på og forsøke å bryte noens grenser?

Punkter til oppsummering

 • At det ofte oppleves vanskelig å sette grenser i forhold til noen du kjenner, særlig når de ikke respekterer grensene du forsøker å sette
 • At vi ofte er så opptatte av å «ta vare på den gode stemningen» på for eksempel en sosial samling at vi lar være å si ifra om ting som er ubehagelig. (Når det i realiteten er den som overskrider grenser som har skapt «dårlig stemning»).
 • At det kan være vanskelig å sette grenser i en truende situasjon – som på busstoppet, fordi du er redd for at den skal eskalere. En løsning her kan jo være å ringe en venn/far/søster for eksempel.
 • At det er viktig å sette grenser – og ikke minst å respektere andres grenser

Lære mer om tema?